(067) 407-73-10
Головна | Новини | Центр, який збудував «Спектр-Агро»
Центр, який збудував «Спектр-Агро»

Центр, який збудував «Спектр-Агро»

01.02.2021

Центр, який збудував «Спектр-Агро»

На відстані 36 км по трасі Київ-Одеса розташувався новий Сервісний Центр компанії «Спектр-Агро». Ще рік тому на цьому місці відбулося урочисте закладання капсули часу, стартувало будівництво, а сьогодні вже виставлена техніка, гордо майорять прапори, та персонал компанії готується до весняного сезону.

–       Останнім часом постійно зростають вимоги до стандартів якості надання послуг. Клієнт повинен отримувати повний пакет послуг в одному місці і за комфортних умов. Саме таку філософію ми реалізували при проектуванні та будівництві нашого нового об’єкту, – говорить комерційний директор напрямку сільгосптехніки Юрій Тарадуда. – Ми ледь розпочали роботу, а на наших виставкових майданчиках уже представлені понад п’ятдесят одиниць різних моделей техніки. Для покращення комфорту наших потенційних покупців, використали абсолютно новий підхід – збудували великий шоу-рум площею 400 м² за аналогією із автосалоном, де можна оглядати техніку, не зважаючи на зимову заметіль або літню спеку. Тут потенційні покупці можуть вибрати машини, яких вони потребують, провести перемовини, отримати ґрунтовну консультацію від наших спеціалістів, і якщо буде необхідність, замовити демонстрацію вибраної моделі прямо у себе на полі. Після того як ми долаємо перший етап і підписуємо контракт, можемо переходити на наступного – навчання персоналу покупця, сервіс та постачання запчастин. Для цього також створені усі необхідні умови. На базі сервісного центру передбачені приміщення та зони для проведення навчань із прямим доступом до об’єкту навчань тобто до самої техніки. Прямо тут, не виходячи із шоу-руму, клієнт може замовити запчастини і тут же їх отримати через зону відвантаження, яка зручно розташована поряд із центральним входом у сервісний центр.

Дуже важливим етапом співпраці з клієнтом є супровід проданої техніки, або сервіс. Саме для цього збудована сервісно-ремонтна зона площею 400 м², яка обладнана, як кажуть, за останнім словом техніки, включаючи станки для обробки металу. Стаціонарна мийка розташована в опалюваному приміщенні, завдяки цьому вона може працювати незалежно від погоди на вулиці.

Ви працюєте з великим набором техніки: в наявності понад п’ятдесят моделей. Хіба не простіше було б мати справу з одним великим брендом, щоб був, як мовиться, одного кольору і під одним прапором?

–У кожного свій шлях. Робота в межах одного бренду, окрім деяких переваг, має проблеми, про які зазвичай ніхто не говорить. Великий бренд скуповує усе, що може йому бути цікавим і потім змушує свого дилера просувати свій асортимент незалежно від того, чи відповідає він потребам того чи іншого ринку. Ми ж вільні у своєму виборі і тому можемо дозволити собі працювати із вузько спеціалізованими виробниками, які є найкращими фахівцями на ринку в своєму сегменті. Наприклад, усім відома компанія HARDI випускає обприскувачі із 1957 року. Ця компанія сконцентрована виключно на обприскувальній техніці, і тому випускає найкращі у світі машини для внесення ЗЗР та добрив різних моделей від ранцевих для домашніх господарств – до великих самохідних машин із баками ємністю 9000 л та штангами до 52 метрів. Лише компанія HARDI поставляє на наш ринок обприскувачі із унікальною системою TWIN, яка дає змогу працювати у вітряну погоду та значно покращує покриття рослин робочим розчином на усю висоту травостою із верху до самого низу.

Сегмент ґрунтообробної техніки, представлений відомою німецькою компанією Köckerling, яка понад шість десятиліть випускає високоякісну техніку та є законодавцем моди у своєму сегменті. Дуже багато технічних рішень цієї компанії стають стандартом для копіювання іншими відомими виробниками техніки. Сівалки точного висіву нам постачає знову ж таки вузько спеціалізований іспанський виробник SOLA, який раніше входив до продуктової лінійки бренду QUIVOGNE, а з 2018 року представлений нашою компанією під власним брендом SOLA. Цей виробник може запропонувати повну лінійку сівалок від найменших – до великих універсальних посівних комплексів. Сівалки при цьому можуть бути навісні, причіпні, комбіновані, із механічним або повністю електричним приводом. У сегменті подрібнювачів пожнивних залишків ми також співпрацюємо зі старим італійським виробником FALC, який спеціалізується винятково на виробництві роторної техніки, має замкнутий цикл виробництва, а це неодмінно забезпечує найкращі характеристики та надійність машин.

–Ми говорили про виробників причіпної або самохідної спеціалізованої техніки, а що з тракторами?

–Так, і справді, трактори є дуже важливим сегментом ринку сільськогосподарської техніки і саме тому на виставці «ІнтерАгро» у 2018 році ми презентували лінійку тракторів італійського бренду ARBOS. Ця прем’єра була дуже успішною. ARBOS представляє машини в кількох сегментах. Один із них – трактори садово-паркового господарства, тут він є абсолютним світовим лідером, цього статусу він досягнув на базі колишнього заводу GOLDONI. Середній сегмент– серія Р5000 буде незабаром оновлена і ще до початку літа ми отримаємо першу партію тракторів із шестициліндровим двигуном потужністю 140 к.с. Також сподіваємося, що до кінця цього року можна буде замовляти трактор серії Р7000, потужністю до 280 к.с.

Незважаючи на те, що вже маємо досить широкий модельний ряд, не зупиняємося на досягнутому, продовжуємо пошук нових партнерів серед найкращих виробників сільськогосподарської техніки у своїх сегментах. Саме для цього нам і потрібна потужна логістична база, яку ми зміцнили завдяки введенню нового сервісного центру з великою площею для зберігання та комплектації сільськогосподарської техніки, яка становить 13 475 м², із них 2 100 м²  – під накриттям. Окремо обладнаний майданчик для завантаження та розвантаження техніки, що гарантує нам вчасне та якісне виконання своїх зобов’язань з доставки техніки нашим клієнтам.

Як бачимо, це й справді інноваційний комплекс, який дає змогу надати максимально повноцінний сервіс на одному майданчику, починаючи від першої зустрічі із потенційним покупцем, до багаторічного супроводу впродовж усього періоду експлуатації техніки. Тому ми дуже сподіваємося на активну зацікавленість із боку наших постійних та потенційних покупців, бо тільки задоволені клієнти можуть дати об’єктивну оцінку усім нашим намірам та ідеям, які були закладені при будівництві цього центру.

Землеробство потребує точності

Новий Сервісний Центр створює можливості для розширення взаємодії всіх напрямів бізнесу компанії, вважає директор департаменту з науково-технологічного забезпечення та точного землеробства Марина Кушнір. Одне з головних завдань, які для себе ставить команда, – це допомога фермеру у викликах, які він отримує від природи, оскільки технологічні проблеми у вирощуванні сільськогосподарських культур можна вирішити. На жаль,єдиний чинник, який не піддається впливу – це гідрокліматичні умови зон вирощування. Для допомоги фермерам команда агротехнологів «Спектр-Агро» проводитиме аудит господарства та технологій, для визначення лімітуючих чинників та причин неврожайності.  Фахівці компанії дуже тісно співпрацюють із господарствами і не лише розкривають їм механізм дії того чи іншого продукту, але й радять, як його ефективніше використати. Було помічено, що не всі фермери сьогодні пов’язують внесення добрив, його кількості, види та форми  із вмістом поживних речовин, вологи в ґрунті та фізичними властивостями ґрунту. Унаслідок цього щорічно втрачаються солідні обсяги врожаю. Фактор природної родючості ґрунту останнім часом не має значення, коли ми говоримо про врожайність. Сьогодні  - це швидше вже комплекс заходів, засобів та практик, поєднаних в грамотну технологію. Проте вже з’являється усвідомлення того, що родючістю можна успішно управляти, опираючись на сучасні практики точного землеробства. В Україні став розвиватися ринок консультаційних послуг у цій сфері, але більшість фірм, які їх надають, не мають комплексних можливостей, аби реалізувати запропоновані технології. «Спектр-Агро», маючи такий потужний кадровий, науковий та технічний потенціал, не тільки не залишиться осторонь, але має амбіції стати лідером ринку.

Ми запускаємо повний спектр послуг в напрямку сучасного землеробства, спрямованих на вирішення і першочергових проблем для фермера, і послуги для тих господарств, які вже працюють з елементами точного землеробства. Маючи в своєму арсеналі технічні, технологічні рішення та наукові здобутки ми знайдемо вирішення будь-яких проблем.  

Наша перевага – наші клієнти-партнери та дружня команда працівників. Ми пишаємось співпрацею з кожним нашим клієнтом і вдячні за довіру. Ми не ділимо клієнтів на дрібних та великих, бо зосереджені не на їхньому земельному банку, а на проблемах, а вони у всіх приблизно однакові: підвищення родючості ґрунту, правильний підбір посівного матеріалу, схем живлення, боротьба із хворобами та шкідниками.

Керівник напрямку точного землеробства Валентин Ємець стверджує, що саме та комплексність та системність підходу у вирішенні проблемних питань для господарства має неабияку вагу і викликає непідробний інтерес з боку фермера як тільки він переконується в добросовісності та професіоналізмі в підходах до їх вирішення.  Довіра  - це найцінніша наша інвестиція. Все, що ми будемо робити в напрямку агрономічного супроводу та точного землеробства, матиме на меті підвищення рентабельності агровиробництва. Фішка «Спектр-Агро» в цьому питанні – комплексність і глибинне розуміння всіх процесів при формуванні пропозиції та наданні послуг. Ми, наприклад, не запропонуємо клієнту непотрібну послугу, навіть якщо він звернеться з таким проханням, якщо він від неї не виграє або вона буде безкорисною, або завчасною. Ми спочатку дуже уважно вислухаємо клієнта, і дамо пораду або консультацію. У нас немає мети відразу продати. Скільки є незадоволених клієнтів, які кривляться тільки почувши словосполучення «точне землеробство». Ми це усвідомлюємо. «Спектр-Агро»  - це не просто точне землеробство. Воно для нас не самоціль, а тільки лише інструмент. Якщо інструмент доречний, то ми його використаємо. Проте, в своєму арсеналі маємо без виключення їх всі. В цьому особливість сервісного підходу в сучасному землеробстві. Саме так – називатимемо тепер точне землеробство більш «точним» терміном – «сучасним».

«Ми пропонуємо сьогодні роботу із земельним банком та кадастром, обміри, впорядкування земельних ділянок та договорів оренди, аудит господарства, розробка технологічних карт, аналіз ґрунту, моніторинг польових операцій та посівів, робота з картами для диференційованого внесення, модернізація та переобладнання сівалок та ґрунтообробної техніки, встановлення автопілотів  та усунення перекриттів, картування врожайності, кореляційний аналіз факторів, що впливають на врожайність та інша аналітика. Ми реагуємо як на точкові запити господарств, такі як, наприклад, встановлення автопілотів, переобладнання сівалок чи аналіз ґрунту, так і на ширші запити, націлені на довготривалу співпрацю на підставі преведного аудиту. Якщо коротко, то ми оцінюємо середовище, в якому працює господарство, засоби виробництва, можливості. На підставі отриманих даних формуємо для клієнта «дорожню карту». Все детально пояснюємо, що і до чого, чому так, чому стільки і що на що впливає. Фактично проводиться робота із навчання клієнта, який вже розуміє на що треба звернути увагу і чому в господарстві слід приділяти увагу, де, так би мовити, розставити акценти. Поступово всі заплановані елементи втілюємо в міру готовності самого фермера, рівня розвитку продуктивних сил в господарстві та очікуваного ефекту. Врешті-решт ми супроводжуємо клієнта в його рішеннях стосовно розвитку підприємства. Про оцифровку я вже не згадую. Це саме собою мається на увазі, бо ми перетворюємо фермерське господарство на агробізнес, акцентуючи увагу на захисті агровиробництва від зовнішніх чинників. Така незалежність господарства від зовнішніх впливів і захищеність рентабельності називається сталістю. Ми прагнемо досягти такої сталості, а не просто говоримо про неї. Це і є наша мета. Ми вже розробили для декількох господарств план роботи з лютого місяця до глибокої осені. План включає не лише агротехнічні заходи, але й чіткий бюджет…» – розповідає Валентин.

Елементи точного землеробства, звісно, виконують в цьому процесі важливу роль. Ключовим є оцифрування операцій та збір даних. Для багатьох господарств це складно, проте не для нас та наших клієнтів. З нами вхід в світ точного землеробства коштуватиме приблизно 500 доларів. Для більшості це підйомна сума. Це ціна за модем безпровідної передачі даних Speсtr-Plug, який ми встановлюємо на обладнання, підключаємо до CAN шини або ISOBUS монітора, або причіпного обладанання. Оприскувач, культиватор, комбайн, сівалка, розкидач – вся техніка, яка у вас є в господарстві відтепер буде з вами «розмовляти» і ділитиметься всією інформацією, яку має. Це не нова технологія, проте напрочуд ефективна, універсальна і доступна, ще й вітчизняного виробництва, зарекомендувла себе вкрай позитивно. На відміну від іноземних аналогів для передачі даних не потребує високошвидкісного інтернету, підтримує безліч  підключень додаткових датчиків, коштує значно дешевше. Так би мовити, вхідний квиток до системи сучасного землеробства від «Спектр-Агро». Пристрій зчитує інформацію про роботу техніки або причіпного обладнання та передає їх в особистий кабінет власника. Зокрема замовник залежно від того, як використовується прилад може одержати дані про швидкість руху, витрати пального, місце розташування, 3D карту рельєфу, глибину обробітку ґрунту, кількість висіяного насіння і розкладку, карту врожайності. Наприклад, якщо в господарстві є оприскувач з навігацією, його можна обладнати таким пристроєм, і побачити карту внесення препарату, норму внесення, перекриття, проаналізувати, зробити висновки про доцільність встановлення автопілоту або якість роботи оператора – повний контроль. Все відбувається автоматично, без втручання сторонніх рук та додаткових дій з прив’язкою до поля. На комбайнах, наприклад, із монохромними дисплеями, де показується моментальна врожайність, можна отримати карту врожайності в цифровому вигляді із прив’язкою до координат. Це безцінні дані без перебільшення. І все це за ціною приблизно від 500 доларів. Ринкова вартість дообладнання цієї функції – $15-20 тис. з монітором. Нам для цього монітор не потрібен. Не кажу вже про те, що карта врожайності  - найцінніший інструмент для формування зон відбору зразків ґрунту та аналізу факторів, що на неї впливають. Ми ж з вами всі працюємо заради неї. Використання таких пристроїв впродовж кількох тижнів відкриває фермеру очі на всі його перевитрати, перекриття, недбальства, технічні огріхи, помилки, а карти врожайності  - відповіді на питання, на що звернути увагу наступного сезону.

А тому окупність цього обладнання на більшості техніки становить не більше двох-трьох тижнів. На підставі одержаних даних консультант робить глибокий аналіз факторів, причин наслідків та факторів: що на що вплинуло.

Від тепер фермер ніколи не буде робити одну і ту ж саму помилку двічі. Тільки постійний прогрес і вдосконалення, постійна робота на випередження і виправлення помилок. Умовно кажучи, одержавши карту врожайності, ми можемо порівняти її з картою забезпеченості поля, встановити кореляційний зв´язок залежності врожайності на конкретній даній ділянці із будь-яким елементом, який ми визначаємо на полі. Тобто висновки можуть бути різні, можливо, навіть такі, на які господарство не сподівалося. Ми розгадуємо загадку лімітуючих факторів та  елементів не по книжкам, не вгадуючи, а конкретно для кожного господарства, для кожної зони, для будь-якої технології та будь-якого поля. Секретів не залишиться – все прозоро, чітко, зрозуміло, прогнозовано, впевнено. Ми одержуємо великий обсяг інформації, який аналізуємо і даємо рекомендації щодо роботи в наступному сезоні – які добрива краще придбати, коли вносити, як вносити, яке насіння, щоб господарство не наступало на ті самі граблі двічі. З нами фермер вже не буде вгадувати і експериментувати наосліп. Це все завдяки аналізу інформації, яку ми отримаємо. Маємо потужне програмне забезпечення, розуміння виробничих процесів та факторів, що впливають на ефективність виробництва – це ключ до прийняття правильних   рішень. Агросектор багато хто порівнює із лотереєю – цього року поталанило, наступного – як бог дасть. Демотивуючий вислів, який ми будемо спростовувати.

Фізика та хімія ґрунту

Важливим елементом роботи в сучасному землеробстві є аналіз ґрунту на вміст поживних речовин та продуктивної вологи – нові сервіси компанії. Аналіз ґрунту вкрай необхідний не тільки для аналізу рівнів продуктивності поля та співставлення із отриманими даними від господарства впродовж сезону, але і для підбору та рекомендацій технології виробництва вцілому. Ми до цього процесу ставимось дуже відповідально. Для агрохімічного обстеження використовуються автомобілі з автоматичним пробовідбірником Wintex-2000, який може відбирати зразки одночасно з двох різних глибин до 60 см. Особливо актуально для господарств, що практикують мінімальні технології обробітку ґрунту. Для них важливо  розуміти забезпеченість на глибині 0-15 см та 15-30 см. Залежно від рівня потреб фермера та його готовності  до роботи з даними обстеження ми пропонуємо різні варіанти, які відрізняються між собою щільністю сітки обстеження та кількістю показників. Також працюємо із зонами: по врожайності, індексу вегетації, картам електропровідності. Аналіз ґрунту проводимо в закордонних лабораторіях. Від моменту відбору зразків до надання конкретних рекомендацій, як правило, проходить два тижні: сім днів – лабораторний процес, ще кілька днів на формування карт, розробку рекомендацій в тому числі для диференційованого внесення. Доречі нещодавно було підписано договір про співпрацю з міжнародною компанією NIK Agro Service, яка забезпечить компанію «Спектр-Агро»  та її клієнтів додатковими перевагами при роботі із диференційовними підходами до внесення добрив.

Аналіз фізичних показників та запасів продуктивної вологи  - допоміжні дані  до хімії ґрунту, котрі дозволяють безпомилково розробляти рішення знову ж таки без «вгадувань». Кожен кілограм добрива має значення не тільки для гаманця, але і для ґрунту. Ці показники також ми враховуємо при формуванні рекомендацій щодо системи обробітку ґрунту: глибини, способу, вибору техніки для обробітку. На підставі поєднання даних хімії та фізики ґрунту можна вже чітко сформувати пакетну пропозицію щодо посівного матеріалу, підбору сортів чи гібридів. Наприклад, на піщаних чи середньо суглинкових ґрунтах із низьким фоном не варто використовувати інтенсивні сорти. Таких прикладів можна навести безліч.

Зараз компанія працює над тим, щоб надавати рекомендації господарствам не лише в друкованому вигляді чи на флешці, а й через он-лайн сервіс. Представник «Спектр-Агро» обов’язково приїздить на захист рекомендацій.

«Представляючи на ринку подібні послуги в такому комплексному варіанті чи не боїтеся ви конкуренції з боку інших компаній? Адже модель, очевидно, буде успішної і затребованою, враховуючи широку географію надання послуг та досвід вашої компанії. Конкуренти спробують принаймні скопіювати вашу модель. Попередній аудит, супровід та передові технічні рішення, збір та аналіз даних – звучить дуже заманливо для багатьох подібних компаній на вашому ринку», - таким було моє останнє запитання до Валентина.

«Звісно, ми це розуміємо, інакше б навіть не пробували запроваджувати подібні речі і не надавали б їм розголосу. Можна скопіювати абсолютно все: модель роботи, програмне забезпечення, рекомендації та підходи для вирішення проблем та завдань, проте цінність компанії «Спектр-Агро» не тільки в цьому. Головна відмінність нашої компанії та перевага полягає в наших працівниках. Це наша головна рушійна сила. Я нещодавно приєднався до команди проте  вже переконався наскільки тут працюють віддані справі фахівці з постійним бажанням завжди навчатись новому і йти вперед. Колектив із дуже сильними командними цінностями. Я б сказав, навіть, сімейними цінностями. Величезний обсяг роботи був проведений, щоб згуртувати такий колектив відданих справі людей, сповнених ентузіазму. В цьому я вбачаю величезну заслугу керівництва компанії, якому вдалось об’єднати навколо командної ідеї стільки фахівців. А ентузіазм – це основа будь-якого прогресу (Генрі Форд). Ну, а це вже скопіювати неможливо. Тому ще раз підкреслю, що ми не тільки не боїмося конкуренції, а ми готові поширити свої знання задля того, щоб «руки, що пахнуть хлібом» отримували від своєї роботи не тільки прибутки, а ще і задоволення.

 

  

| Новини | Спектрум - мікродобрива для позакореневого підживлення рослин
Контакти
ТОВ «Спектр-Агро»
Київська обл., м. Обухів,
вул. Промислова, 20
(067) 407-73-10
agro@spectr-agro.com
МЕНЮ САЙТА
АКТУАЛЬНО